Skråbenk med manualer

Skråbenk med manualer

Skråbenk med manualer

Teknikktips fra Bård

Øvelser med manualer kan være med å forebygge skulderproblemer.

Jeg får ofte tilbakemelding fra kundene at de har blitt bedre i skuldrene etter øvelser med manualer.

Slik trener du skråbenk med manualer:

  1. Hold manualene som om du holder i en vektstang. Senk manualene mest mulig rett ned ved at man fører albuene utover. Deretter presser man manualene til startposisjon. Her er det viktig med lang og god bevegelse i utførelsen. Jeg har sett flere løfte hodet når man presser manualene til startposisjon. Hodet og rumpa skal holdes nede i benken. Hele fotsålen skal ha kontakt med gulvet.
  2. Albuene gjennomfører en liten sirkelbue og underarmene holdes relativt loddrett hele løftebanen.
  3. De mest aktive muskler er øvre del av pectoralis (brystmuskel), triceps (bakside overarm), fremre og midtre del av deltoideus (den store skuldermuskelen).
  4. Husk å ha kontroll på øvelsen. Ikke slipp manualene ned mot brystet. God kontroll i senk og løftefasen. Hantelpress er viktig fordi støttemuskulaturen stimuleres.

Tips – varier hvor skrå benken skal være.

Ta kontakt og spør om råd!

Lykke til!

PT – Bård Botten

Benkpress

Benkpress

benkpress

Teknikktips fra Bård
Mange tror at å trene benkpress opp til 1 RM (det du klarer å løfte én gang) flere ganger i måneden vil gjøre deg supersterk. Vet vil kanskje hjelpe deg i starten, men på lengre sikt vil det føre til skader og stagnasjon. Det holder ikke med bare tunge økter eller kun én økt i uka om du skal ha optimal fremgang. Å trene tung benkpress flere ganger i uke er ikke bra, om du ikke er erfaren og har trent lenge. Du blir sterk i benkpress av å kjøre for eksempel:

  • frekvens – 3-4 dager i uka
  • lavere intensitet – 65-80% av maks
  • volum – flere sett, repetisjoner for eksempel mellom 5-7 sett og 3-7 reps

Du må også ha et godt øye for detaljer og fokustips: Finn beste vinkler  – kortest mulige løftevei – hold deg skadefri!

Slik trener du benkpress (teknikk):

  1. Liggestilling – legg deg ned på benken og ligg slik at du ser rett opp i stangen. Velg den bredden du vil ha på stangen, trekk skuldrene sammen og ned.
  2. Løftet – løft stangen ut fra stativet, uten å la skuldrene gli ut til siden. Om stativet er stilt inn forholdsvis lavt, vil det være letter å holde skulderbladene i posisjon når du løfter stanga ut. Hold skulderbladene samlet under hele løftet.
  3. Kroppen – hold fotsålen i gulvet, rumpa og øvre del av rygg i benken under hele løftet. For maks stabilitet under hele løftet bør du ha hele fotsålen i gulvet. Hold rumpa ned i benken under hele løftet. Ikke la den heves når stanga er på vei opp. Prøv å opparbeide størst mulig oppspenn med å bøye ryggen bakover og ha rumpa og øvre del av rygg som eneste treffpunkt på benken. Skal du spenne opp yttligere, kan du plassere beina nærmere benken.
  4. Løftebane – for at du skal ha mest mulig effektiv løftebane bør du ha et treffpunkt lavt på brystkassen (litt nedenfor brystbenet) til 4-5 cm opp på brystkassen. Press deretter skrått bakover – da gjør du løftet lettere og får en optimal løftevei!

Tips som gir gode resultat i benken:

  1. Benkpress med stopp – denne hjelper deg i bunnposisjon av løftet. Her er det viktig å treffe nøyaktig samme sted på brystet hver gang, og ha kontroll på løftebanen.
  2. Smalbenk med strikk – hjelper deg å trene på toppen av løftet og styrke triceps. Fest strikken under benken for å dra strikken over stangen til enden av benken.
  3. Sakte opp/ned – bruk 4 sekunder ned og 4 sekunder opp. Da får du trent balanse, koordinasjon og styrke fra bunn til topp.
  4. Smalbenk med beina opp – 4 sekunder ned og normal fart opp. Man tar beina opp for å slippe spennet i ryggen og får en lengre løftebane. Du blir da sterkere i bunnen av løftet. Senk sakte ned for å holde trykk på triceps og hold fokus på å spenne lats (den brede ryggmuskel).

Ta kontakt og spør om råd!

Lykke til!

PT – Bård Botten